Noaptea vrajitoarelor

72waddell_015

Ilustratie de Edith Waddell

Partea a treia: „iti vei regasi drumul spre hotar”

Angela atinsese hotarul. Fugise in seara in care stia ca trebuia sa-si paraseasca viata alaturi de tatal ei. Fugise pentru ca stia ca pentru ea nu mai exista loc in valtoarea lumii. Se simtea transparenta.

Nu stia ce se intampla cu ea cand a iesit in fuga din casa. In momentul in care ea a iesit pe poarta, nimeni nu mai stia ca Angela exista,oricum.

Pentru ca valtoarea lumii din spatele portii care proteja castelul Elvirei disparuse si locul ei fusese luat de o campie intinsa, un cer curat, nu gri rosietic, ci negru, luminat de cele mai stralucitoare stele pe care le vazuse vreodata. Si o luna secera. Un copac razlet ii atingea coltul in departare.

Era noaptea din care se nasteau toate lumile.

Pana atunci nu mai traise asa ceva. Exista un hotar al lumii? Nu numai ca nu crezuse nicodata ca poate fi atins, dar nici nu isi putuse imagina ca poate fi asa ceva.  Acum stia.

Se gandea, fugind si dansand prin atmosfera plina de libertate, ca, in sfarsit, putea sa fie ea. De cand nu mai era a nimanui, si nimic nu o mai lega de valtoarea lumii.Fugi pana atinse o prapastie . Privi in haul adanc, si vazu o apa cilpocind involburata in capat. Stia in momentul ala ca aceea era apa care o va spala de tot ce ramasese din fosta ei viata si ca o va boteza pentru renastere.

Dar isi aduse aminte de un vis razlet pe care il avusese o data. De o pereche de pantofi albi cu funda pe care nu apucase sa ii poarte niciodata. Si de cum nu va mai putea niciodata sa cucereasca lumea purtandu-i. Si o frica teribila de haul care ii va spala toata identittatea o apuca.

Asa ca isi lua ramas bun de la hotar si de la libertate. Le promise ca se va intoarce inapoi dupa ce va mai fi trait in valtoarea lumii un pic. Si se duse de unde plecase.

Ani mai tarziu, si-a tinut cuvantul. A uitat de tot ce stiuse candva, ca o simpla nebunie. Valtoarea lumii sustinea ca nici povestile nu-si aveau loc pe-acolo. Deci nu mai credea in nimic.

De acum locuia cu mama sa. Mama sa care nu stia cine este aceasta fata pe care o gazduia in casa, nu-si amintea nimic nici de regatul din munti si tot ce facea pentru Angela era pentru ca i se spusese ca e datoria ei sa faca. La fel ca orice om din valtoare.

Angela nu stia cine este. Nu stia nimic despre ea. Mintea ei era plina de vocile oamenilor ce se certau pe menirea sufletului ei. Singurul lucru de care mai era constienta era ca se afla departe de a deveni persoana ce isi imaginase vag, de mult, ca va fi.

Tot ce lasase din urma o vanase cu ferocitate ca sa o pedepseasca de rebeliune cand s-a intors. Nu mai simtea iubire sau bucurie adevarata. Tot ce simtea erau sentimentele inconstante si nesanatoase pe care le confundau oamenii intre ele.

Nu mai credea deloc in libertate, in hotar. Nici nu-si mai aminti de ele, pana intr-o zi.

Svetlana, o batrana cu parul lung si ondulat, vecina cu ea si mama ei, o chema adeseori pe la ea ca sa bea cate un ceai impreuna. Angela, invatata sa poarte respect celor mai trecuti prin viata decat ea, se ducea de fiecare data, oricat de incomfortabil s-ar fi simtit.

Intr-o zi batrana ii darui o piatra maro, cu un cerc in mijloc. Si ii zise:

-Ce ti s-a intamplat in seara aia, se va intampla din nou. Vei ajunge sa faci o mare calatorie catre tine insati iar.

Angela se uita speriata la interlocutoarea sa, dar aceasta continua din senin conversatia banala de dinainte.

Si totusi, nici acum fata, desi isi aduse aminte de hotar, nu mai credea in el, nu lua prea in serios cuvintele auzite si nici la Svetlana nu se mai gandi, iar aceasta nu o mai chema la ceai. Ii zisese ca avusese de zis. Doar ca sufletul copilei devenise prea nesimtitor ca sa inteleaga cu adevarat. Iar valtoarea lumii facea tot ce putea sa o mentina astfel, doar de dragul de a trai prin oamenii de care ii captura intransa.

Partea intai

Partea a doua

2 gânduri despre &8222;Noaptea vrajitoarelor&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s