Portocala Mecanica

a clock

Portocala Mecanica este o distopie de neratat. Anthony Burgess inventeaza un limbaj-cod adolescentin intre rusa, argoul londonez al vremii si jargon tiganesc- nadsat- prin care vorbeste personajul-narator cu un ton adolescentin si plin de ura, descriind un intunecat posibil viitor. Nadsatul ingreuneaza citirea textului cu un scop: inainte sa il judecam pe Alex, personajul narator, si banda sa de criminali juvenili, trebuie sa vorbim limba lui. Sa ne punem, asadar, in pielea lui.

Cartea este o intinsa pledoarie despre pericolul alterarii vointei libere. Vorbeste despre dulatitatea bine-rau, stat-individ. Alex, un „gaskar” care, impreuna cu banda lui, este autorul unor infractiuni de noapte, ajunge sa fie prins de politie si, cu doua omoruri la activ, este folosit drept cobai pentru noul prototip de transformare a criminalilor in fiinte perfect adaptate social. I se injecteaza anumite substante care ii provoaca stari de greata, apoi este obligat sa urmareasca filme violente cu scene de terorism japonez, nazist si huliganesc. Probabil ca un efect Placebo, dupa un timp, chiar si atunci cand serul nu ii mai este aplicat, el tot simte senzatii de greata la urmarirea filmelor si treptat, la ingropirea actiunilor violente. Nici in momentul in care este provocat la bataie, Alex nu mai poate sa reactioneze decat cu bunatate adusa catre anumita persoana, chiar. Astfel, el este eliberat si, pe parcursul a cateva capitole, se reintalneste cu oameni din trecut pe care ii maltratase in vreun fel, iar acestia folosesc prilejul ca sa il atace inapoi. Dar, dupa ce, aruncandu-se dintr-un bloc, este accidentat grav, „gaskarul” isi recapata vechea personalitate agresiva. Doar ca nu dureaza prea mult, simtind in timp singur nevoia la o viata mai linistita.

Fictiunea transgresiva se deshide  in mai multe parti cu replica: „Ei, si care va fi miscarea?”Lactobarul este un loc in care pustanii pot bea lapte cu anumite droguri fictionale in el: drencrom, vellocet si synthemesc. Acasa la parintii lui, Alex bea tot lapte normal. Poate fi o metafora pentru societatea tinuta sub control, uniforma, pasiva? Si daca da, atunci, laptele cu droguri denota intr-adevar ca personajul principal nu a fost nciodata liber, ci doar un alt individ impins de la spate de vremuri, care prin rebeliunea sa credea ca isi manifesta libertatea.

Primul capitol ne poarta printr-o noapte sinistra si bolnava noapte de la lactobar la barul Duke of New York unde gaskarii isi contopesc un alibi pentru ce vor face mai departe, dupa care la bataia carturarului bibliotecar, incaierarea cu o alta banda, spargerarea unui magazin cu „canceroase”, cafteala unui betiv, furarea unei masini, violul.

Dualtitatea se regaseste si in alternanta noapte-zi. Pentru Alex, noaptea reprezinta solitudinea de care un individ are nevoie ca sa faca prorpiile alegeri, iar ziua un pericol. Dupa cum el insusi zice: „Rautatea apartine individului… individul asta a fost facut de batranul Bog sau Dumnezeu in marea sa radastie si slava. Dar nonsinele nu poate face rau, asta insemnand ca cei din guvern, judecatorii si scolile nu pot permite raul pentru ca nu pot permite binele.”

De asemenea, mi se pare mie sau autorul s-a inspirat pentru SF-ul sau din Republica lui Platon? Pentru statul utopic propus de Platon, muzica, printre altele, poate fi folosita ca o forma de controlare a populatiei. Ei bine, Alex poate fi un antagonist iubit de oameni nu numai pentru ascutimea gandirii sale, ci si pentru muzica buna pe care o asculta (Mozart, Beethoven, Bach)- ce ajunge sa fie folosita impotriva lui in timpul tratamentrului de remodelare cu Tehinca lui Ludovico.

Pentru un roman pe care autorul nu il considera dintre cele mai reusite ale lui, are o mare influenta in fata viitorilor artisti cu laturi anarhiste. Sid Vicious, bateristul  din trupa punk Sex Pistols susutine ca a citit doar doua carti in viata lui, Dintre care una a fost Portocala Mecanica. De altfel, lactobarul Korova din filmul lui Kubrick inspirat de carte este sursa de inspiratie pentru scena din clubul de noapte in filmul  lui Danny Boyle, Trainspotting.

3 gânduri despre &8222;Portocala Mecanica&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s