Numele trandafirului-Umberto Eco

Un roman cu scriitură de Cervantes, Rabelais, Gabriel-Garcia Marquez. Un basm medieval, dar nu la Notre Dame de Paris, ci într-o mânăstire așezată pe vârful unui deal, cu o arhitectură complexă și de o simetrie stranie, și o bibliotecă în care accesul este interzis, dar la care par să conducă niște crime misterioase.

Un roman cu tentă de Agatha Christie,cu secrete încâlcite, întorsături de situație, și detectivul logician perfect, călugărul Guglielmo. Dar aducând, în plus, la suprafață. ițele istoriei ciudate a religiei creștine, la granița conflictului dintre papă și rege, papă versus eretici, eretici versus franciscani și franciscani contra papei. Iar savoarea fiecărui rând este dată de detaliile riturilor, profane sau sacre. Slujbele cu predică pe care sunt împărțite capitolele, poțiunile șamanice preparate în ierbarul mânăstirii, făurirea de ochelari la fierar și valențele alchimice pe care le poartă, citatele murmurate de cler în latină. pisica neagră și țăranca adusă de călugării asceți să păcătuiască cu ea, acuzată că ar fi vrăjitoare.

Dialoguri profunde, dezbateri filosofice pe tema perceptelor creștine, drepte sau greșite, universale sau depășite, normale sau dubioase. Guglielmo, căutând să rezolve crima, îl învață pe discipolul său să elucideze cauza pornind de la indicii, ipoteze și raționatmente suprapuse și probate pe viziunea completă, reală. Novicele își va urma destinul de călugăr scrib și va nota cele întâmplate în incinta mânăstirii, autorul transpunându-se în acest personaj.

Un gând despre &8222;Numele trandafirului-Umberto Eco&8221;

  1. Superba, magnifica, tainica, vesnica, un perpetuum-mobile atemporal, aventura cunoasterii de sine ! Merci !
    O primavara sublima, binecuvântata cu bucurie, pace, dragoste si Lumina Divina, draga Bianca !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s